Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

20 jun 2017

Najpozitivniji način postizanja dobrog ponašanja kod deteta je da ga “zamolimo” da se dobro ponaša. Važno je da molbe ulivaju detetu osećaj lične odgovornosti.

Dete oseća da je njegova odgovornost da se pravilno ponaša isto kao što je odgovornost odraslih da to vide. Dete po prirodi zna da može da bira kako će da postupi. Kad ga odrasli zamole “da se lepo ponaša”, dete zna da oni shvataju da je ono sposobno da razmišlja i samostalno donosi odluke, da kontroliše svoje ponašanje i da mora da nauči da preuzme odgovornost za njega. Kada koristimo molbe umesto naređenja, dete će shvatiti da mu mi pomažemo da oblikuje ponašanje. To je jako važno. Ako koristimo uglavnom naređenja da bismo dobili pristojno ponašanje, dete može da bude poslušno i da se lepo ponaša, ali ono će se tako ponašati samo zato što tako kažu učitelji ili roditelji, a ne zato što smatra da je dobro ponašanje najbolje za njega. Misliće da odrasli od njega zahtevaju dobro ponašanje zbog reda, tišine ili zbog interesa samih roditelja ili učitelja.

Veoma je važno da shvatimo da molbama možemo vrlo efikasno da dajemo savete. To nas ne čini popustljivim ili manje strogim. To je jednostavno promišljeniji, prijatniji, obzirniji način davanja saveta, i tako možemo da postignemo da dete stvarno uživa u onome što ste mu rekli da uradi, a da vam ne zamera.

Treba prihvatiti činjenicu da molbe neće uvek biti dovoljne. Ponekad roditelji i odrasli koji se bave decom moraju da upućuju deci direktne naredbe. To obično radimo kad ne urade ono što smo ih zamolili. Pre nego što urade bilo šta, odrasli moraju da se uvere da je njihova molba primerena, da odgovara detetovim godinama, razumevanju, i sposobnosti da je ispuni. Najčešća greška koju pravimo je kad zahtevamo nešto od deteta za šta mislimo da je sposobno, a ono ustvari nije.

Pravi primer za ovo jeste kad tražimo od četvorogodišnjaka da pokupi svoje stvari. Ta molba je nerazumna, osim ako treba da se pokupe dve ili tri stvari. Roditelj ili vaspitač mora da pomogne detetu da obavi taj zadatak.

Ako češće koristimo molbe lakše ćemo da odredimo da li su razumne ili ne. Ako je u bezbroj ranijih situacija dete rado ispunilo zadatak koji ste mu zadali, a u toj jednoj situaciji odbije da ga uradi, vrlo je štetno da ga kaznite ili da se naljutite. Očigledno je da ranije nije imalo problema s molbama, ali sad nešto nije u redu. U toj situaciji pokušavamo da saznamo u čemu je problem, jer može biti od velikog značaja. Radije rešavamo problem, nego da dete prisiljavamo da uradi neki zadatak pre nego što shvatimo celu situaciju. Ako je razlog detetove neposlušnosti opravdan, onda mi moramo biti kažnjeni jer smo ga prisilili.

Kao roditelji i osobe koje se bave decom, odgovorni smo za ponašanje deteta. Treba da brinemo da ne zloupotrebimo moć i autoritet i da ga time ne povredimo. Detetova budućnost i sreća zavise od toga kako ćemo da upotrebimo svoj autoritet. Cilj nam je da kontrolišemo dečije ponašanje na najnežniji, najobzirniji mogući način, sa što više ljubavi.

Ivana Veličković
Autor: Ivana Veličković
Diplomirani strukovni vaspitač sa bogatim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske