Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

20 jul 2017

Koncentracija je usredsređivanje i usmeravanje svih duhovnih i umnih snaga na jedan proces ili ideju.

Koncentracija nije jedna izolovana i nezavisna mentalna funkcija ili faktor umnog rada, ona je stanje usmerenosti svih faktora umnog rada i duhovnog stvaralaštva. U tom stanju ili procesu objedinjavanja i umeravanja svih mentalnih funkcija prema jednom cilju učestvuju: pažnja, opažanje, pamćenje, mišljenje, inteligencija itd. Koncentraciju je nemoguće odvojiti od pažnje, jer su to dva stanja najuže povezana, koja jedno drugo uslovljavaju i dopunjuju.

Ko ima osobinu dobre koncentracije poseduje ključ velike sposobnosti za rad, naročito umni i duhovno stvaralaštvo. 

Koncentracija može biti spontana i svesna. 

Spontana koncentracija je prava koncentracija. Najjača je i postiže se automatski, bez napora, zato što je prešla u naviku i počiva na velikom interesovanju za predmet rada. 

Svesna koncentracija se ne može uporediti po efikasnosti sa spontanom koncentracijom. Pored toga, ona uvek teško pada, naročito u početku, dok ne naučimo da se koncentrišemo, tj. dok ne steknemo rutinu i sposobnost spontane koncentracije. Sa svesnom koncentracijom moramo početi u ovim slučajevima: 

  • Kada nema pravog interesa i dok se ne stvori odgovarajući interes.
  • Dok ne steknemo potrebnu rutinu i naviku u koncentrisanju na novi predmet pamćenja i rada.
  • Dok ne uklonimo razne duhovne smetnje, kao što su zabrinutost, strah i razni drugi negativni osećaji koji nas sprečavaju u umnom radu.
  • Dok sprovodimo metode i tehnike kojima razvijamo druge faktore od kojih zavisi dobra koncentracija, kao što su: pažnja, opažanje, pamćenje, dobra tehnika rada i rasporeda vremena i dobro psiho-fičiko stanje organizma.

Moć velike koncentracije se stiče razvijanjem komponenti koje je čini

Koncentraciju možemo razvijati samo putem komponenti od kojih zavisi i koji je uslovljavaju. Najvažnije komponente su:

  1. Pažnja i opažanje su od posebne važnosti za koncentraciju i pamćenje.
  2. Interes i motivacija su presudni faktori za uspeh u pamćenju i učenju kao i za koncentraciju.
  3. Sistematičnost u radu - pravilna raspodela vremena i poslova, podela svakog posla na dovoljno male delove gde ih možemo pojedinačno lako savladati, od posebne su pomoći za stvaranje navike i sticanje rutine u koncentraciji. 
  4. Psiho-fizičko zdravlje, uredan život i dobri nervi ako želimo da steknemo i održimo sposobnost velike i jake koncentracije.
  5. Sloboda od negativnih osećanja, zabrinutosti straha itd., je od posebne važnosti za slobodno ispoljavanje i delovanje spontane koncentracije. 

Za velika dostignuća potrebna je i velika snaga, a ona se može obezbediti i sakupiti samo dugoročnom koncentracijom, svakodnevnim i upornim sakupljanjem dragocenih zrnaca i stvaralačkog rada, koji u savezu sa vremenom narastaju u ogromnu i moćnu akumulaciju uloženog rada, koja kad dostigne određeni nivo prerasta u željeno delo.

 

Ivana Veličković
Autor: Ivana Veličković
Diplomirani strukovni vaspitač sa bogatim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske