Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

04 jul 2017

Papir je dobio ime po vodenoj biljci papirus, od koje su još stari Egipćani pravili listove po kojima su ispisivali hijeroglife.

Oni su srž biljke rezali na tanke listiće, potom su te listiće kvasili vodom, udarali čekićem i stavljali pod teg, a zatim sušili na suncu. Dobijene listove su lepili jedne do drugih i motali u rolne.

Postupak izrade papira kakav se danas koristi potiče od Kineza. Oni su od mlevenih biljaka pamuka, bambusa, konoplje i slame, kuvajući ih sa raznim lepljivim smolama pravili gustu kašu od koje su presovanjem dobijali papirne listove. Iz Kine se ova veština pravljenja papira prenela u Japan i Koreju.

Deo japanske tradicionalne umetnosti je i tehnika savijanja papira – origami. Ori na japanskom znači – savijanje, a gami – papir. Izrada origamija u Japanu prvobitno je imala versko obeležje, jer su se izrađivali razni oblici za ukrašavanje prostorija u vreme praznika. Tada su male figure origamija imale neko simboličko značenje i davale su se kao poklon najbližima. Danas se origami oblici u Japanu koriste za razne poruke, za izražavanje naklonosti, pažnje, ljubavi, a za decu predstavljaju omiljene igračke. Veština origamija se postepeno prenosila i u druge krajeve sveta, pa je tako stigla i do nas. Izrada i razumevanje origamija je odlična vežba za razvoj mišljenja. Bavljenje njime zahteva veliku spretnost, tačnost i preciznost. Takođe pruža i velike mogućnosti za izražavanje dečije kreativnosti i stvaralaštva.

Osluškujući dečije želje i interesovanja centar Pro-mens potrudio se da u novoj radionici „Origamika” koja će uskoro krenuti u papirnati svet mašte deci pruži priliku da uživaju u svom stvaralaštvu. Deca će imati priliku da uz pomoć predavača nauče kako da naprave razne oblike i figure iz mašte. Kao i u programu SuanPan mentalne aritmetike i vežbanjem origami tehnike aktiviraju se obe moždane hemisfere. Stimulišu se taktilne, motorne i vizuelne zone mozga, poboljšava se koordinacija oko – ruka i fina motorika. Razvija se mašta, strpljenje i kreativnost. Origami tehnika kod dece izaziva prijatno raspoloženje i zadovoljstvo, što utiče na jačanje samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Svi programi i radionice u centru Pro-mens pružaju deci mogućnost da kroz igru uplove u novi svet, da nauče da za svaki problem postoji rešenje, da budu sigurna u sebe i svoje odluke i da kroz život idu uzdignute glave uvek korak ispred sebe.

Ana Momčilov
Autor: Ana Momčilov
Diplomirani vaspitač sa Montessori licencom. U obrazovno-razvojnom centru Pro-Mens od samog je osnivanja. Radi sa decom najmlađeg uzrasta.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske