Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

30 jun 2017

Od prvog dana upoznavanja sa tehničkim sredstvima, deci treba ponuditi edukativne i njihovom uzrastu primerene sadržaje.

Upoznati ih sa višenamenskim mogućnostima: dostupnost mnogih informacija, učenje stranih jezika, lakše savladavanje školskog gradiva itd. Sve te pogodnosti treba koristiti u pozitivne svrhe i lični razvoj. Kompjuterske igrice su u današnje vreme najpopularnija dečija aktivnost. Ovakav vid zabave može imati i pozitivne i negativne efekte na razvoj deteta. Postoje edukativne igrice koje traže apstrakno razmišljanje i razvoj veština koje se ne uče u školi. Praćenje instrukcija, rešavanje problema, brzo razmišljanje, razvoj strategije, procenjivanje sposobnosti itd. Tehnički visoko razvijeni svet zahteva i prilagođavanje u njemu. Kompjuterske igrice su jedan od načina da se deca uvedu u svet tehnike. Međutim, sve što se koristi “previše” počinje da ima i štetno dejstvo.

S obzirom da deca nisu formirane ličnosti, nasilni sadržaji zaista mogu podstići njihovu agresivnost jer deca ne mogu da procene efekte svog ponašanja. Kada u velikoj meri “prate” ponašanje likova iz kompjuterskih igrica oni ova ponašanja prenose na lični plan, kopiraju i prihvataju kao sopstvena. Previše provedenog vremena uz igrice dovodi do toga da dete ne može precizno da razgraniči svet igrica od stvarnog sveta. Deca imaju sve češće problema sa koncentracijom i pažnjom.

Takođe, višečasovno sedenje pored kompjutera dovodi do krivljenja kičme, očni mišići nisu dovoljno stimulisani, fina motorika je svedena na minimum, deca gube interesovanje za spoljašnji svet i druženje. Mnogi sadržaji koje dobijamo putem interneta daju nam gotov proizvod bez dodatnog napora da sami dođemo do rešenja. Na taj način deca gube kreativnost, manje maštaju i nisu u mogućnosti da razvijaju svoje potencijale.

Za dete predškolskog uzrasta, bitno je da stekne osnove verbalnog izražavanja koje će kasnije nadograđivati. Deca tog uzrasta koja provode višečasovno igranje igrica postaju pravi stručnjaci u kompjuterskim terminima, ali nevešti u običnoj, svakodnevnoj komunikaciji. Zahvaljujući računarima, verbalna komunikacija se sve više zapostavlja i slabi.

Preporuka roditeljima i osobama koje se bave decom:

Osluškivati dete, njegove potrebe i činiti ono što je za njega najbolje. Upoznati ga sa pozitivnim i negativnim efektima moderne tehnologije. Ponuditi detetu one sadržaje koji su za njegov uzrast primereni i edukativni. Ispratiti detetova interesovanja. Kontrolisati vreme provedeno uz računar i sadržaje koji su detetu dostupni. Ove preporuke su u cilju zaštite deteta od ekspanzije multimedijalnog sadržaja kojima su svakodnevno izloženi, a mi odrasli smo tu da im damo smernice u cilju njihovog dobra i celokupnog razvoja.

Ivana Veličković
Autor: Ivana Veličković
Diplomirani strukovni vaspitač sa bogatim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske