Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

27 jun 2017

Mnogo je načina da u deci izazovemo radost. Jedan od njih je i boravak u prirodi.

Svi  dobro znamo da je za dečiji razvoj i zdravlje boravak u prirodi veoma dragocen. Topli zraci sunca, svež vazduh, voda sa planinskog izvora, mirisi lekovitog bilja ... jesu neprocenjiva iskustva koja svaki čovek nosi sa sobom gde god krenuo. Mnoge od nas sve to podseća na dane detinjstava koje smo provodili na selu kod bake ili na nekom pikniku sa mamom i tatom. To su doživljaji koji se pamte. Mnogi od nas su upravo opčinjeni iskustvom iz prirode, i zato se  iznova vraćaju njoj kao mestu gde mogu pronaći odmor za svoje telo i dušu.

Pođimo na izlet sa decom

Izleti u prirodi sa decom mogu biti najlepši trenuci za svakog mališana. Ponekad je dovoljno izaći par kilometara iz gradske gužve i pronaći prelepi predeo gde možemo  organizovati izlet. Ovo ne mora biti samo šetnja stazom pored reke, već jedna škola u prirodi ili istraživačka ekspedicija. Na tom putu možemo osetiti različite mirise lekovitih trava i govoriti o njihovom značaju za čoveka. Možemo probati vodu sa izvora, ubrati divlju ružu ilii pronaći neku retku vrstu biljke. Ako imamo sreće možemo pronaći divlje jagode ili kupine, ili neku poznatu jestivu pečurku. Na ovakvom putu deca mogu mnogo da nauče kroz neposredno iskustvo. Dodir, miris, vizuelni doživljaj boja i sklada, kod deteta razvija pažnju, jača fokus i fizički i mentalno ga  osnažuje.

Druženje sa životinjama

Svaki grad bilo veći ili manji, ima  park sa životinjama. To može biti mini zoološki vrt ili ergela konja. Ovo je idealna prilika da se provede par sati u jednom prijatnom ambijentu i omogućiti detetu da upozna različite životinje. Deca koja imaju kontakt sa životinjama od malih nogu stiču empatiju i brižnost prema njima, a takođe uče odgovornosti da se životinja mora negovati i hraniti.

Rekreativno jahanje

„Jahanje je plemenita veština i  jedinstveni  način komunikacije.“

Ovo je pre svega aktivnost koja se sprovodi na otvorenom. Na taj način mališani i tinejdžeri mogu provesti kvalitetno vreme u prirodi. Svež vazduh, dobra zabava i aktivnost odličan su način da najmlađi zavole zdrav život. Prilikom bavljenja jahanjem troši se mnogo kalorija i  svi mišići na telu su aktivni. Na ovaj način deca koja žive u velikim gradovima dobijaju priliku da se oslobode viška energije.  Jahanjem mališani  stiču osećaj za kretanje, pokret  i prostor.  Pravilan stav jahača na konju podrazumeva pravu kičmu i otvorena ramena , a na ovaj način dete stiče naviku pravilnog držanja tela.

Mnogo je benefita koje kontakt sa ovim plemenitim životinjama može podariti detetu. Druženje sa konjima deci u razvoju podstiče samopouzdanje i budi kreativnost i motivaciju jačajući njihovu pažnju i koncentraciju. Jahanje kod mališana ili tinejdžera razvija strpljenje, kontrolu i disciplinu. Kod mnoge dece je potvrđeno da kontakt  sa konjima smiruje, oslobađa strahova i stvara bolju i kvalitetniju sliku deteta o sebi, kao i bolje sagledavanje sveta koji ga okružuje.

Uvek je moguće napraviti idelan provod za dete koje ne mora puno da košta. Ponudite im nešto drugačije, novo i stimulativno. Zaborivimo na trenutak na pasivno sedenje ispred televizora i kompjutera i  provođenje vremena u kući, i izaberimo neku novu avanturu.

Marija Radulović
Autor: Marija Radulović
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe sa višegodišnjim radnim iskustvom u srednjim i osnovnim školama. Profesor hemije.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske