Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

15 jun 2017

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počeo je 13. juna. Osnovci u Srbiji imaće 11 nedelja za odmor.

Letnji školski raspust najduže traje u baltičkim zemljama a zatim u Bugarskoj, Hrvatskoj, Finskoj, Islandu, Rumuniji, Švedskoj, Sloveniji, Španiji, Mađarskoj i Kipru. Za razliku od njih, učenici u Bavarskoj na letnje praznike odlaze tek početkom avguta. U pojedinim švajcarskim kantonima, letnji raspust traje samo pet do šest nedelja.

U nekim zemljama dužina raspusta zavisi od stepena školovanja, pri čemu je pravilo da osnovne škole imaju duži raspust od srednjih.

Psiholozi ističu da je raspust vreme za odmor i da decu treba pustiti da naprave pauzu od školskih obaveza. To nikako ne znači da deca ne uče tokom raspusta, već da učenje za vreme raspusta poprima drugačiji oblik, tako što se teorijsko učenje zamenjuje učenjem u praksi.

Raspust je škola za život, vreme u kome je društveni život u prvom planu - vreme sticanja novih uspomena koje zauvek ostaju u sećanju. Raspust je vreme kada kreativnost i mašta dolaze do izražaja.

Postoje tri faze odmora.

Prvu fazu odlikuje duže spavanje, leškarenje i to su početne, glavne karakteristike. To je pasivan odmor u kome dolazi do odmora od aktivnosti koje su dovele do zamora. Drugu fazu odlikuje zabava i uživanje, i to je vreme aktivnog odmora. Dok nas odmor vraća u energetsku normalu, zabava nas puni životnom energijom. Kada dođe do dosade u pasivnom a zatim i aktivnom odmoru, dolazi treća faza, u kojoj se javlja želja za povratkom na ranije, stare aktivnosti.

Ovakav redosled faza je uglavnom kod starijih, odraslih ljudi, dok kod dece varira od uzrasta. Deci mlađeg uzrasta škola nedostaje u većoj meri, dok starijoj deci više nedostaju vršnjaci.

Biljana Vukić
Autor: Biljana Vukić
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe (deca školskog uzrasta). Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske