Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

13 jun 2017

Kao i svaki čovek, tako i svako dete ima svoju individualnu potrebu za snom koja zavisi od brojnih psihofizičkih faktora. Nekoj deci je potrebno i više od 12 sati sna dnevno, dok je nekoj  dovoljno devet do deset sati sna, da bi bila odmorna i čila tokom celog dana.

Adolescent koji je kao dete imao prekratak san i nije spavao dovoljno i kvalitetno, može imati problem sa manjkom koncentracije, određene kognitivne probleme, može pokazati i slabiji uspeh u učenju.

Prateći satnicu dečjeg spavanja, roditelji mogu uočiti pozitivne i negativne strane. Detetovo ponašanje u toku dana je najbolji pokazatelj da li je dete dovoljno i kvalitetno spavalo. Ukoliko je dete u toku dana pospano, razdražljivo, nervozno, ima česte promene raspoloženja, slabijeg je snalažnja u socijalnim situacijama, to je znak da mu je potrebno više sna tokom noći. Potrebno je samo da pomerite odlazak na spavanje   pola sata ili jedan sat unazad, kako bi dete dobilo priliku da kvalitetnije i duže spava.

Za svakodnevno funkcionisanje deteta neophodno je dovoljno kvalitetnog sna jer spavanje ima značajnu ulogu u razvoju i sazrevanju mozga, ali i celog organizma. Tokom spavanja oslobađaju se hormoni potrebni i neopodni za rast i sazrevanje. Nedostatak sna utiče i na uspeh u školi. Javljaju se problemi sa pažnjom, koncetracijom i memorijom, teškoće pri učenju.

Zdrave navike u vezi spavanja treba negovati od najranijeg uzrasta.

Količina sna je individualna potreba svakog deteta i ona varira.

Preporuka stručnjaka je da satnica spavanja dece školskog uzrasta bude između 10 i 12 sati. Međutim, istraživanja su pokazala da većina osnovaca spava u proseku oko 9 sati, a značajan procenat dece i manje od 8.

Biljana Vukić
Autor: Biljana Vukić
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe (deca školskog uzrasta). Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske