Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

02 jun 2017

Najjednostavnije veštine koje dete savlada u ranom detinjstvu, kao što su vezivanje pertli, rukovanje priborom za jelo, sečenje makazama i dr., imaju značajnu ulogu u njegovom postepenom osamostaljivanju, kao i sticanju poverenja u sopstvene mogućnosti.

Dete nije proizvod nasleđa, sredine u kojoj raste i vaspitnih uticaja. Takođe, dete se ne može razviti u slobodnu, svestranu i kreativnu ličnost nezavisno od svoje aktivne i dobrovoljne uključenosti u vaspitno obrazovni proces. Otuda je jedan od najvažnijih zadataka predškolskog i školskog obrazovno – vaspitnog procesa da formira inicijativno dete.

Podsticanje dečijeg razvoja
Podsticanje razvoja slobodnog i samostalnog dečijeg „ja“ ne podrazumeva prepuštanje deteta sebi. Ono zahteva stalnu brigu i uticaj vaspitača i roditelja. Kod deteta je neophodno podsticati više spontanosti i aktivnosti, nego pasivnost i reprodukovanje, kao i lično iskustvo više nego pamćenje. Dete u svojim aktivnostima treba da bude vođeno ličnim namerama, koje roditelj ili vaspitač usmerava, nego odlukama odraslog. Vaspitni zahtevi treba da budu visoki, ali postavljeni na način koji će omogućiti detetu da budu autentično.

Samostalnost dece neguje se i povećava ohrabrivanjem njihove inicijative i aktivnosti, kao i postepenim smanjivanjem usluga koje im odrasli čine. Ovo ne bi trebalo negativno da utiče na dečju privrženost vaspitačima i roditeljima, već da njihov odnos bude dublji i kvalitetniji, i da ih obogati boljom saradnjom i razumevanjem.
Kako pozitivno usmeriti potrebu deteta za iskazivanjem i potvrđivanjem? Za to se mogu koristiti razna sredstva kao što su: pohvala, obećanje i nagrada.

Pohvale
Pohvale nikad dosta! Pohvalite dete uvek kada ste sa njim zadovoljni. Ne zaboravite da je pohvale vredan i trud i uloženo vreme, a ne samo postignuti rezultati. Pohvala motiviše dete da se još više trudi. Posebno su vredne javne pohvale, kada su prisutni drugovi deteta. Na taj način dete stiče sigurnost, samopoštovanje i želju da napravi sledeći, veći korak.

Nagrada
Dete je dobro vaspitavati tako da mu najveća nagrada za uložen trud bude rezultat koji postiže, radost uspeha, rešen problem ili osvojen cilj. Nagrađivanje ne treba da bude materijalno. Najbolje je nagrađivanje rečima!

Kako bi dete steklo samostalnost potrebno je da bude izloženo zadacima koje razume i može da ostvari. Deci treba dozvoliti  da učestvuju u svakodnevnim životnim aktivnostima, i  pohvaliti ih kada zadatu aktivnost završe. Razumevanje je preduslov da dete uspešo završi zadatak. Ne zaboravite da je za mlađu decu potreban i dodatan podstrek i mnogo više strpljenja. Na kraju će se uloženi napor sigurno isplaiti a vi ćete biti ponosni.

Marija Radulović
Autor: Marija Radulović
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe sa višegodišnjim radnim iskustvom u srednjim i osnovnim školama. Profesor hemije.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske