Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

26 maj 2017

Tik – tak, tik – tak, tik –tak...

Interesovanje da deca nauče gledati na sat i da znaju koliko je sati, javlja se od pete do sedme godine. Psiholozi smatraju da deca koja pre pete godine savladaju ovu aktivnost, imaju dobre predispozicije da budu odlični matematičari.

Za dete predškolskog uzrasta, nepotrebno je objašnjavati koliko traje jedan sat, koliko ima minuta, jer dete nije usvojilo dovoljno matematičkih činjenica da bi pravilo paralele i odnose za vremensko trajanje. Takvo objašnjenje će ga samo još više zbuniti.

Deca najbolje uče kroz igru i najlakše pamte vizuelno, pa mu tako treba i predstaviti učenje gledanja na sat.

Napravite zajedno sa detetom sat od kartona i kazaljke koje mogu da se pomeraju. Neka dete okreće kazaljke na satu i kad ih zaustavi, pričajte mu šta radi u to doba dana. Pokažite mu vreme na satu kad ide u vrtić, kad je vreme ručka, kada ide u parkić....

Upoređujte trajanje detetovih aktivnosti. Recimo, pomerajte veliku kazaljku od broja do broja za koliko mu treba da opere zube. Zatim tražite od deteta da pokaže šta ono misli koliko mu treba vremena za nešto, na primer, koliko mu treba vremena da pojede bombonu, koliko putuju do bake, koliko dugo mama kuva ručak, koliko da ugasi svećice na torti...

To su prvi koraci da dete stekne pojam o vremenu, koliko je nešto dugotrajno ili kratkotrajno, i da upravo ritam i dinamika tih radnji i aktivnosti zavise od toga koliko je sati.

Kako dete odsarsta i sazreva, pravi jasnu sliku šta je prošlost, šta budućnost, polako stiče pojam o vremenu. Tada je dobro vreme da mu ispričate priču o brzom zecu i sporoj kornjači. Mala kazaljka neka bude kornjača a velika zec. Dok zeka obiđe ceo krug, kornjača koliko je spora, stigne samo od jednog do drugog broja. Broj na koji je kornjača stala – znači koliko je sati, ali tek onda kada zeka napravi ceo krug i stane na broj 12.

I na kraju, kada dete pokaže interesovanje da nauči da gleda na sat, ostaje da ga iznenadite lepim, zanimljivim dečjim satom koje će početi da nosi na ruci ili satom koje će stajati u njegovoj sobi.

Biljana Vukić
Autor: Biljana Vukić
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe (deca školskog uzrasta). Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske