Pro-mens obrazovni centar | Mentalna aritmetika SuanPan | Brzo čitanje FastForward | 018/250.700 | kontakt@pro-mens.com

fb goreyoutube goregplus goretw gorepi goreli gore

23 maj 2017

Nije lako biti dete u današnje vreme. Toliko veliki izbor igračaka, pa treba se tu odlučiti koju izabrati. Sa druge strane invazija crtanih filmova, ne mogu se ni ispratiti silni junaci sa malih ekrana.

Televizija nudi crtane filmove čak 24 časa dnevno. Pa sve one šarene reklame, koje više drže pažnju od samog crtanog filma. Te lepe, trepćuće reklame nude najmodernije igrice i igre, koje često prate ne samo crtane junake, već i epizode crtanog serijala. Neke igrice i igračke toliko privlače pažnju pa osvoje i same roditelje, koji kao kupujući deci u stvari kupuju za sebe novotarije.

O komjuteru, tabletima, smart telefonima suvišno je govoriti koliko su okupirali dečji svet. Isti ti crtani likovi-heroji iz crtanih filmova, preko serijala igračaka na razne teme, sada i u vidu igrica nude neke nove avanture sa svojim super tajnim moćima. Kad nestane internet, čini mi se da neka deca kao da ostaju bez vazduha. I onda proizilazi to da je današnje dete teško zabaviti, okupirati njegovu pažnju na malo duže, jer sve mora da bude poslednji model i to odmah.

A onda...

A onda se deci ponudi običan, beli papir od kojeg se pravi „pucaljka” i deca se čude i ne mogu da veruju da papir može da pukne. Sledeći korak je da traže i sami da nauče da naprave pucaljku. Vrlo često su nespretne te male ruke u pokušaju da savijaju papir po određenoj šemi. Bude tu nervoze, ponekad odustajanja, ali se uglavnom nekako sklopi na kraju ta prva pucaljka. Deca su oduševljena. Koliko dečaci, toliko i devojčice. Neverovatno im kako to tek tako od savijenog papira može da se napravi nešto i još da puca. Papir im zagolica maštu i počinju da uživaju praveći origami figurice od papira, svaki put tražeći sve teži zadatak. Pa se prave mace, kuce, slonići, lavovi, žabice, čaše, brodići...

Pored igri sa papirom, ima tu još dosta starih igara (sada već iz prošlog veka), koje deca sa oduševljenjem prihvataju. Mnoga deca su uskraćena za te „stare” igre. Dan im se svodi na sedenje ispred TV-a i kompjutera. Mišići se ne razvijaju, krivi se kičma, govor osiromašuje...

Treba ići u korak sa vremenom, ali strogo dozirano i da bude isklađeno sa uzrastom dece.

Mala deca treba da se razvijaju, ponuditi im aktivnosti i igre prilagođene njihovoj uzrasnoj dobi. Pre svega od prvih godina života, pokretne igre koje imaju značaj za fizičko vaspitanje, potom  stvaralačke igre u kojima do izražaja dolazi mašta, mišljenje i razvija se kreativnost,  igre sa pravilima, didaktičke igre i da ne zaboravim ,na kraju, narodne igre kako ih većina danas zove. Prisetite se zajedno sa svojim detetom svog detinjstva omiljenih junaka i igrica koje ste voleli. Vratite se zajedno sa svojim detetom u svet mašte i dopustite sebi da ponovo budete ono malo, nestašno dete, a vaše dete će sa oduševljenjem i bez imalo žaljenja napustiti TV, kompjuter i zajedno sa vama  uživati u čarima dečje igre.

Biljana Vukić
Autor: Biljana Vukić
Predavač SuanPan mentalne aritmetike za primarne i sekundarne grupe (deca školskog uzrasta). Po zanimanju nastavnik muzičke kulture.

enfrdeitptrues
facebookyoutubegoogle+ twitterpinterestlinkedin

Pro-Mens d.o.o.
Vožda Karađorđa 47 Niš

PROGRAMI

Srž naših programa je kombinacija metodike i psihologije. Programi su jedinstveni na tržištu Srbije, pa čak i na teritoriji čitavog Balkana. Znanja stečena tokom kurseva mentalne aritmetike i brzog čitanja ostaju kao trajna sposobnost. Jednom savladana tehnika ostaje trajno usvojena.

SuanPan
Mentalna aritmetika

Međunarodni program razvijanja mentalnih potencijala kod dece.

Detaljno

Fast Forward
Program brzog čitanja

Fast Forward kursevi brzog čitanja. Čitajte brzo, živite natenane.

Detaljno

Pro-Mens
Obuka predavača

Profesionalna i sertifikovana Pro-Mens obuka budućih predavača.

Detaljno

Saznajte više o našim programima

Naš tim

Naše polaznike obučavaju sertifikovani predavači, nastavnici i profesori sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Svi predavači su prošli sertifikovani kurs za obuku mentalne aritmetike.

milica vukotic yildirim

Milica Vukotić Yildirim je direktor centra Pro-mens. Po obrazovanju je diplomirani psiholog sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

dusica-milosavljevic

Dušica Milosavljević je direktor nastave i razvoja u obrazovnom centru Pro-mens. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost sa više od 10 godina iskustva u nastavi i radu sa decom.

ana-brankovic-momcilov

Ana Branković Momčilov je diplomirala na Visokoj školi za vaspitače i poseduje Montessori licencu. Radi sa decom najmlađeg uzrasta (kinder grupa), a u Pro-Mens centru je od osnivanja.

 

Upoznajte Pro-Mens tim

O nama

▼ ▼ ▼

PRO-MENS je centar koja se bavi obrazovanjem, inovacijama i istraživanjem u obrazovanju, u cilju da, najpre u Nišu, a i u celoj Srbiji, ponudi usluge obrazovanja koje idu u korak sa svetskim trendovima, nudeći programe mentalne aritmetike i brzog čitanja, čija je srž kombinacija metodike i psihologije.

Saznajte više o Pro-Mens centru

fb youtube gplus desnotwitterpinterestlinkedin

Vaši utisci

Osvežavajući i moderan vid učenja, oplemenjuje i roditelje i decu! Dete se raduje brojevima i igrama koncentracije i uživa u njima. Odlična priprema za školu. Sve pohvale, nastavite tako!!!
~ Danijela Anić, mama šestogodišnje Magdalene

Pročitajte ostale utiske